Revolutia preotilor

7

Episcopia Husilor mai primeste o loviturã

Sute de enoriasi din parohia Blãgesti au semnat un memoriu cãtre Mitropolia Moldovei si Patriarhie, prin care cer ca preotul paroh, Ioan Modiga, caterisit printr-o decizie a Episcopiei Husilor, sã rãmânã în biserica pe care a clãdit-o cu ajutorul localnicilor. Ieri, oamenii au iesit în stradã pentru a-si sustine duhovnicul. Pentru cã s-a alãturat rãzvrãtitilor Turcanu si Botez, sãptãmâna trecutã, preotul Modiga a fost exclus din Bisericã. Cei trei au fost astfel pedepsiti pentru curajul de a vorbi deschis despre ilegalitãtile care se petrec în acest sistem si, mai mult decât atât, si-au cerut salariile restante în instantã. Ieri, pãrintele Modiga a oficiat slujba religioasã, în ciuda interdictiilor impuse de Episcopie. Se anuntã zile grele pentru IPS Corneliu, în conditiile în care tot mai multi preoti se plâng de regimul dictatorial al Episcopului Husilor si cer Mitropoliei si Patriarhiei sã intervinã.

Sãptãmâna trecutã, reprezentantii Episcopiei l-au scos cu forta pe pãrintele Ioan Modiga, din biserica Blãgesti-Vale. Au spart lacãtele de la dulapurile din lãcasul sfânt si au ridicat mai multe documente. Preotul Modiga era în spital în acel moment, însã asta nu a contat prea mult pentru colegii trimisi de IPS Corneliu la Blãgesti. Preotul de la cealaltã bisericã din comunã a primit sarcina sã se ocupe si de parohia pãrintelui Modiga, însã lucrul acesta nu a fost pe placul localnicilor. De joi, în Blãgesti s-au fãcut tot felul de liste de sustinere a pãrintelui Modiga, peste 200 de persoane cerând ca acesta sã nu fie caterisit si sã fie lãsat sã oficieze slujbe în continuare. Mai mult, ieri dimineatã, pãrintele Modiga a oficiat slujbã în biserica din parohia Blãgesti-Vale, în prezenta a peste 100 de enoriasi. Fapta pãrintelui Modiga l-a înfuriat la culme pe episcopul Corneliu, care vrea ca prin caterisirea a trei preoti, parohii Turcanu, Botez si Modiga, sã dea o lectie tuturor celor care îndrãznesc sã-l înfrunte. “Nu vrem ca pãrintele nostru sã plece. Vom trimite tabele si listele cu semnãturi la Mitropolie, la Patriarhie, oriunde vom fi ascultati. Nu cred cã mai avem cu cine discuta la Episcopie, acolo toate deciziile se iau fãrã a tine cont de dorinta enoriasilor, se dau pedepse dupã cum considerã Preasfintitul Corneliu”, a spus unul dintre localnicii de la Blãgesti. Ieri, la ora 11.00, peste 60 de localnici din Blãgesti s-au întâlnit în fata bisericii în care preotul Modiga oficiazã slujbe si au transmis Episcopiei cã nu vor asculta deciziile aberante luate de episcop. Patriarhul Daniel a aflat de scandalurile din Episcopia Husilor si vrea sã reinstaleze ordinea în zonã.

Alti doi preoti luptã alãturi de enoriasi

Desi a dovedit cã este un adevãrat „pãrinte” pentru enoriasii sãi, preotul Lucian Botez, de la parohia Bozia, a fost caterisit de Episcopie pentru cã a îndrãznit sã-si cearã drepturile, în toamna anului trecut. Slujitorul Domnului, împreunã cu alti doi colegi, preotii Dumitru Turcanu (de la parohia Sãrãteni) si Ioan Modiga (de la parohia Blãgesti), au reclamat în instantã faptul cã de ani de zile li se opresc bani din salarii, în mod nejustificat. În plus, ei cer daune morale de 200.000 lei, fiecare. Dacã initial, rãzvrãtitii au primit „avertisment si dojanã arhiereascã”, la începutul lunii noiembrie 2011 acestia au fost suspendati din functii. Ei nu mai pot sluji în bisericã, potrivit deciziei conducerea Episcopiei, însã preotii au contestat aceastã mãsurã. Ca si la Blãgesti, vestea i-a nemultumit pe enoriasi, care fac zid în jurul preotilor pedepsiti atât de sever. Episcopia Husilor rãmâne, însã, neînduplecatã. “Pãrintele Botez a încãlcat grav statutul si regulamentul Bisericii Ortodoxe Române si din aceastã cauzã a fost caterisit. Toate acestea manifestãri, nemultumiri, revolte, nu sunt caracteristice Bisericii Ortodoxe Române. El este suspendat din oficiu pânã când se va judeca recursul la decizia Episcopiei Husilor de cãtre Sfântul Sinod al BOR”, au spus atunci oficialii Episcopiei Husilor.

Sursa:Vremea noua

Distribuie

Spune-ti opinia

comentarii

7 Comments

  1. Sa dea Dumnezeu ca impostura sa fie demascata iar Sf. Sinod sa aiba puterea de a recunoaste ca a gresit alegandu-l pe numitul Onila Cornel din Corni-Albesti episcop titular inainte ca acesta sa fi avut doctoratul in teologie, un stagiu monahal intr-o manastire si ceva activitate stiintifica desfasurata. In rest il cunosc pe acest nefericit ajuns episcop. O foarte grea piatra de incercare pentru credinciosii din jud. Vaslui, enoriasi si preoti. Nimeni absolut nimeni nu are cuvinte apreciative la adresa lui.

  2. P.S. Corneliu = dispretuitor de oameni si legi, lacom, foarte slab pregatit teologic, un picut paranoic, rupt de realitate, nerecunoscator, inchis in sine, rece, distant, arogant. Care dintre episcopii ortodocsi in afara de Corneliu mai tine secret numarul de celular personal? Care episcop ortodox in afara de Corneliu nu sta de vorba cu preotii sai?

  3. Cum sa mai asteptam de la bunul Dumnezeu iertare,ploaie,dragoste si belsug ,atata timp cat in fruntea unei ctitorii crestin- ortodoxe,a Husilor, in cazul de fata,se afla cel mai mare TIRAN!Foarte bine a fost caracterizat de domnul Ioan Postoiu,mai sus!!In ce priveste atitudinea celor trei preoti,BRAVO ! BRAVO! BRAVO!In esenta ,ei sunt oameni cu carte foarte multa,oameni cu demnitate ,cu coloana verticala ,responsabili,cu daruire si dragoste pentru ceea ce fac,spre deosebire de P.S. Corneliu ,care nu s-a nascut cu nici una din aceste calitati.Are ceva din educatia comunista …uraste valoarea umana ,da cu sabia in cei cu rang intelectual….pentru ca stie sigur ca el nu se va putea ridica niciodata la acel nivel.Preotul Modiga este licentiat la doua facultati,un om de o valoare intelectuala incontestabila ,normal ca reprezinta o amenintare pentru P.S Corneliu.Ceilalti doi preoti ,mai tineri,Turcanu si Botez ,la fel,masteranzi in Teologie ;vedeti ,oameni buni?au mai ramas printre noi nostalgici ai vremurilor apuse,dar ceea ce este mai grav ,este ca sunt in niste functii in care isi fac judecata lor ,au propriile lor legi ,si sub protectia BOR ,ascund realitati incontestabile .Pacat! Te incumeti sa faci o contestatie?….te paste caterisirea!!! Cand vad cate se pot intampla in ziua de azi …prefer sa citesc un Acatist acasa si sa nu mai intru in biserica.

  4. Dragi Parinti a venit vremea cand trebuia coborata militariea asupra dumneavoastra ca prea multa indisciplina era facea fiecare ce vroia.Vreau sa-l felicit pe Prea Sfintitul Corneliu Barladeanu ca a pus piciorul in prag si a eliminat pe toti necredinciosii si pe toate leprele care si-au facut de cap.

  5. P.S. Corneliu Barladeanu este un Parinte bine pregatit Teologic cu mult har de la bunul Dumnezeu.Rusine sa va fie ca indrazniti sa-l vorbiti de rau pe cel mai curat si cel mai sfant Parinte care intradevar face ordine.

  6. Lucrez in zona si cunosc situatia perfect!Tov.Corneliu vinde parohiile ca la piata asa cum fac toti tovarasii lui securisti!Pe o parohie cu o biserica gata facuta e mana cereasca pentru tovarasul nou venit si flamand!Aunci tov. Corneliu face ce stie el mai bine si instaureaza un climat de cazarma de securitate in episcopie si cu ocazia asta scapa si de concurenta,iar preotii ramasi vor avea tot timpul sabia lui damocles deasupra capului si vor fi nevoiti sa-l pupe si in c-r daca nu vor sa pateasca la fel!Rusine sa va fie celor ce va mai numiti preoti si nu va solidarizati cu ei!Nu va e frica ca veti ajunge in iad?