Campanie de prevenire a consumului de alcool

0

AFis_alcoolÎn perioada martie-iunie a.c., Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Vaslui derulează o CAMPANIE DE PREVENIRE A CONSUMULUI DE ALCOOL ÎN RÂNDUL MINORILOR, în parteneriat cu Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Vaslui.

          Motivaţia derulării campaniei derivă din faptul că  la nivelul întregii ţării, alcoolul este substanţa de abuz cea mai disponibilă şi cea mai  acceptată cultural. Consumul de alcool a crescut în ultima perioadă, atât ca volum, cât şi ca frecvenţă, iar vârsta la care debutează consumul de băuturi alcoolice este cu mult sub vârsta de 18 ani.

La nivelul judeţului Vaslui, în anul 2013, 586 de persoane au solicitat ajutor medical de urgenţă ca urmare a consumului de alcool, iar 443 de persoane au fost sancţionate contravenţional ca urmare a conducerii unui autovehicul pe drumurile publice sub influenţa băuturilor alcoolice. În 241 de cazuri au fost întocmite dosare penale conducătorilor auto care au avut o îmbibaţie alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge.

De asemenea, în judeţul Vaslui, majoritatea infracţiunilor cu violenţă sunt comise şi pe fondul consumului excesiv de alcool, ceea ce ne determină să considerăm că este necesară continuarea derulării unei campanii de prevenire a consumului  de alcool în rândul minorilor.

Datele statistice prezentate deși sunt globale şi nu se referă doar la grupul ţintă minori, relevă un grad mare de toleranţă socială faţă de consumul de alcool care influenţează negativ minorii. Aceștia, prin particularităţile psihocomportamentale şi de vârstă specifice, au o capacitate mai redusă de conştientizare a consecinţelor  abordării unor anumite comportamente care pot avea efecte nocive atât asupra lor cât şi a persoanelor din jurul lor.

 În cazul minorilor, consumul de băuturi alcoolice poate să ducă la probleme grave în familie, la şcoală, probleme sociale, de reputaţie, de stimă de sine şi la alte probleme care să le influenţeze evoluţia pe termen lung.

Scopul campaniei este reducerea  consumului de alcool în rândul minorilor prin informare şi descurajarea unor astfel de comportamente.

          Grupul ţintă este alcătuit din două categorii: administratorii, personalul societăţilor comerciale care servesc băuturi alcoolice şi sunt frecventate de minori şi 500 de elevi din unităţi de învăţământ din  judeţul Vaslui.

O astfel de campanie a fost derulată şi în anul anterior, dar considerăm necesară continuarea informării minorilor asupra consecinţelor grave pe care le are consumul de alcool atât asupra propriului organism, cât şi asupra comportamentului acestora în societate, dar şi convingerea agenţilor economici care comercializează băuturi alcoolice să respecte legea şi să nu pună în pericol viaţa tinerilor.

Distribuie

Spune-ti opinia

comentarii