Noul protopop al Husilor

0

A fãgãduit Episcopului “fireascã ascultare si supunere”, precum si “neaobositã ostenealã în misiunea de coordonare a protopopiatului Husi”! Asa si-a început activitatea de protoiereu la Husi, preotul Ioan Petru, primit de clericii din zonã cu multã bunãvointã si sperantã. Aflat în slujba Bisericii de aproape 30 de ani, preotul Ioan Petru are si calitãti de scriitor, el fiind autorul monografiei “Fãlciul – file de istorie sI actualitate”.

Aflat la întâlnirea cu toti preotii din zona Husi, cu scopul de a instala în functie pe urmasul protopopului Marcel Miron, Preasfintitul Corneliu, Episcopul Husilor, le-a pus în vederea clericilor, succint, planul sãu de reorganizare a institutiei. “Preasfintia Sa a vorbit preotilor prezenti despre procesul de reorganizare administrativ-teritorialã a Episcopiei Husilor, prin desfiintarea a douã protopopiate din cele cinci ale eparhiei. Astfel, începând cu 1 februarie a fost desfiintat Protopopiatul Negresti si parohiile din cuprinsul acestui protopopiat au fost încorporate în cadrul Protoieriei Vaslui, iar începând cu data de 1 martie si-a încetat activitatea si Protopopiatul Fãlciu, cele 42 de parohii componente fiind arondate Protopopiatelor Bârlad si Husi. Tot în cadrul procesul de reorganizare administrativã, la solicitarea preotilor parohi si a Consiliilor Parohiale, un numãr de câteva zeci de parohii foarte mici din mediul rural au fost desfiintate, fiind alipite ca filii parohiilor din vecinãtatea lor. Motivele pentru care toate aceste unitãti de cult nu si-au mai putut desfãsura activitatea este acela cã sunt formate dintr-un numãr extrem de mic de familii, cei mai multi bãtrâni, cu o situatie financiarã precarã si sunt situate în zone greu accesibile”, au precizat reprezentantii Episcopiei.

Noul protopop al Husilor, primit cu simpatie!

DESCHIDERE Faptul cã preotii dn zona Husi asteptau aceastã schimbare din partea conducerii Episcopiei, s-a putut observa din simpatia de care se bucurã încã de la început preotul Ioan Petru. Când a luat cuvântul, noul protopop i-a multumit mai întâi Preasfintitului Corneliu pentru importanta misiune pe care i-a încredintat-o, „fãgãduindu-i fireascã ascultare si supunere, precum si neobositã ostenealã în misiunea de coordonare a protopopiatului”. „De asemenea, Preacucernicia Sa a rememorat anii studiilor, când a fost ucenic al pãrintelui prof. dr. Ioan N. Floca, de la care a învãtat principiile care stau la baza activitãtii administrative si pe care le-a aplicat în cei aproape 30 de ani de slujire preoteascã. În final, preotul Ioan Petru a multumit preotilor din fostul Protopopiat Fãlciu pentru colaborare, dar a tinut sã îi asigure de toatã deschiderea si conlucrarea, în vederea unei colaborãri cât mai rodnice”, au mai transmis reprezentanti Episcopiei Husilor.

Date biografice ale noului protopop de Husi, Ioan Petru!

Pãrintele Ioan Petru s-a nãscut la data de 25 noiembrie 1956 în localitatea Deal din judetul Alba. A absolvit cursurile Seminarului Teologic din Cluj Napoca si este licentiat al Facultãtii de Teologie Ortodoxã “Andrei Saguna” din Sibiu, promotia 1982. A fost hirotonit ca preot în anul 1982 pe seama parohiei Fãlciu II, iar printre realizãrile Sfintiei Sale enumerãm construirea bisericii din filia Odaia Bogdana, precum si reparatia capitalã si pictarea bisericii parohiale. Pr. Ioan Petru are 20 de articole publicate în diverse reviste si este autorul monografiei cu titlul “Fãlciu – file de istorie si actualitate”. Pãrintele Ioan Petru este cãsãtorit si are 2 fete.

Sursa: vrn.ro

Distribuie

Spune-ti opinia

comentarii