La Hoceni, au cântat fanfarele!

0

Alãmurile au rãsunat ieri în comuna Hoceni, la Festivalul Fanfarelor, un eveniment special pentru vasluienii care îndrãgesc acest gen muzical cu o traditie de necontestat în judet! Vremea rece însã a fãcut ca publicul sã nu fie asa numeros cum s-ar fi asteptat organizatorii, însã însufletirea artistilor care au cântat si au dansat pe scenã, dar si ospitalitatea gazdelor, a fãcut ca festivalul sã fie unul reusit. Cu toate acestea, a fost trasã si o concluzie amarã: fanfarele din judet au început sã se desfiinteze, una câte una, din lipsã de bani si de oportunitãti, iar muzicantii sã devinã… salahori prin tãrile Uniunii Europene.

Vremea foarte rece le-a cam tãiat elanul iubitorilor muzicii de fanfarã, prezenti ieri la Hoceni! Dar, în ciuda ei, publicul prezent chiar s-a bucurat de cântecele si dansurile celor care au suit pe scena Festivalului Fanfarelor si i-au aplaudat din toatã inima. Organizatorii s-au gândit chiar cã ar fi oportun ca, la anul, sã programeze evenimentul într-o perioadã mai caldã a anului. “La Festivalul Fanfarelor de la Hoceni au participat 11 din cele 13 fanfare invitate, însã ne bucurã faptul cã anul acesta au venit mai multe decât în 2010, la Ivãnesti, unde au fost doar 8. Reusim, în ciuda oricãror greutãti, sã mentinem si totodatã sã respectãm aceastã traditie, care dateazã încã din 1982. Iubitorii acestei muzici stiu cã Festivalul Fanfarelor a avut loc an de an, pânã în 1989, când s-a renuntat pentru o vreme la organizarea lui. Apoi, din 2005, s-a reluat aceastã traditie frumoasã. Si iatã-ne astãzi, la Hoceni, la editia 2011! Vreau sã vã spun cã nivelul artistic este unul foarte bun, în special fanfarele de la Ivãnesti, Ghermãnesti, Dragomiresti, dar si cea de la Bârlad, fanfare care sunt cunoscute si în afara judetului. Cu toate cã bugetul a fost redus la jumãtate în acest an, fiecare din cei aproape 200 de instrumentisti au primit câte 50 de lei pentru participare, iar valoarea premiilor a fost de 4500 de lei”, a spus Lucian Onciu, seful Centrului Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale (CJCPCT) Vaslui, organizatorul evenimentului. Câstigãtoarea premiului cel mare a fost Fanfara de la Valea Mare (Ivãnesti), urmatã de Fanfara Bârlãdeanca, pe locul II, iar locul III a revenit Fanfarei de la Cozmesti.

De la anul, Festivalul Fanfarelor ar putea fi un eveniment international!

Organizatorii Festivalului Fanfarelor au gânduri mari legate de acest eveniment cultural anual de la Vaslui! Vor ca anul viitor sã invite si fanfare din Republica Moldova, pentru a spori prestigiul si, de ce nu, spiritul de competitie, dar si interesul pentru aceastã manifestare. „Ne-am fi dorit ca si acum sã invitãm artisti din Moldova, dar bugetul a fost restrâns. La anul însã, vom face tot posibilul sã dãm acestui festival o prestantã internationalã”, a mai spus Lucian Onciu. Presedintele CJ Vaslui, Vasile Mihalache, a spus cã se bucurã pentru faptul cã, „din toatã sãrãcia, Festivalul Fanfarelor, o traditie de suflet a vasluienilor, continuã sã existe”. „Chiar le multumesc primarilor, între care primarul Vasile Tabãrã de la Hoceni, care au înteles importanta acestor evenimente culturale si au depus eforturi ca Festivalul fanfarelor sã continue pentru bucuria oamenilor. Si cred cã intentia de a aduce si fanfare din Republica Moldova este una foarte bunã, acolo fiind artisti exceptionali, iar astfel festivalul nostru va fi unul si mai frumos si mai competitiv”, a spus presedintele Mihalache.

Elementul picant: la festival, cu microbuzele scolare!?

CA SÃ VEZI! Se pare însã cã microbuzele pentru transportul elevilor au avut si ele… rolul lor în evenimentul de la Hoceni. Nu mai putin de nouã microbuze scolare (apartinând tot atâtor commune din judet) erau si ele prezente la festival! “Nu au fost elevi adusi cu ele, este adevãrat, dar au fost adusi muzicantii, functionari de la Primãrie si alti oameni care au vrut sã vinã, pentru cã iubesc muzica de fanfarã. Stim cã nu prea e voie ca sã faci curse cu microbuzul elevilor, dar nu se stricã cu un singur drum la Hoceni. Nu e nimic grav dacã au fost adusi oamenii acestia la festival, cã e ceva de culturã, ceva frumos. Probabil cã au pus cu totii bani de benzinã, nu stiu ce sã zic, nu cred cã au consumat din benzina elevilor, cã nu ar fi corect. Toti sunt oameni de calitate si sigur si-au plãtit transportul”, s-au arãtat convinsi organizatorii locali ai evenimentului.

Sursa: Vremea Noua

Distribuie

Spune-ti opinia

comentarii