După o întârziere de jumătate de an, noile abecedare vor ajunge în şcoli

0

EleviPrezent luni seara la Vaslui, ministrul Educaţiei, Sorin Câmpeanu, a anunţat că începând cu prima zi a celui de-al doilea semestru elevii de clasa I vor utiliza abecedarele digitale, manualele urmând a fi distribuite în şcoli până pe 9 februarie. Pentru elevii care la toamnă vor intra în clasa a III-a, Ministerul Educaţiei nu poate garanta că manualele vor fi tipărite până la începutul anului şcolar, dată fiind procedura de achiziţie.

Până pe 28 ianuarie toţi învăţătorii elevilor de clasa I vor trebui să transmită Ministerul Educaţiei opţiunile, urmând ca procedura de tipărire să se desfăşoare în maximum 3 – 4 zile, susţine ministrul Educaţiei.

“Am prezentat şi calendarul după care se va desfăşura faza finală a procedurii de livrare a abecedarelor în şcoli, în aşa fel încât să fie pregătite pentru prima zi a semestrului II, pe data de 9 februarie. Mai exact, în perioada 23-28 ianuarie se desfăşoară activitatea de transmitere a opţiunilor profesorilor pentru una din cele şase variante disponibile. În data de 29 ianuarie, la nivelul Ministerului, prin Consiliul Naţional de Examinare şi Evaluare se va face centralizarea acestor opţiuni, iar în data de 30 ianuarie se vor semna cele şase contracte subsecvente, în funcţie de opţiunile care vor fi colectate. Urmează procesul de tipărire a acestor manuale, care va avea o durată de patru sau cinci zile şi operaţiunea de distribuţie la nivelul judeţelor ţării. Calendarul este foarte strâns, dar în data de 9 februarie, manualele de clasa I, după o întârziere nedorită de un semestru, vor fi disponibile în format electronic şi în format fizic”, a precizat ministrul.

Acesta a adaugat ca licitatia pentru manualele de clasa a III-a va fi lansată în cursul săptămânii viitoare ca procedura. Sorin Cîmpeanu admite că situaţia manualelor şcolare este una din cele mai importante probleme cu care se confruntă Ministerul Educaţiei, subliniind că este nevoie de o lege a manualelor şcolare.

“A fost validată curicula pentru clasa a III-a şi saptămâna viitoare se poate lansa licitaţia pentru manuale. Pentru cei de clasa a III-a este clar ca trebuie sa avem manualele la inceputul anului scolar. Din nefericire însa, legislaţia nu ne poate garanta că nu vor exista contestatii. Noi, la nivelul Ministerului Educatiei, încercam să eliminam toate acele aspecte care ar putea să genereze contestaţii, dar nu putem garanta că împiedicam contestaţiile atâta timp cât achiziţiile pentru manuale se fac pe Legea Achiziţiilor Publice”, a mai declarat ministrul Sorin Cîmpeanu.

Sursa: Adevarul de Vaslui

Distribuie

Spune-ti opinia

comentarii