Bunesti-Averesti: Primarie in faliment

9

51 de cadre didactice si personal auxiliar din comuna Bunesti Averesti au golit bugetul local. Acesta performanta, unica în tara, se datoreaza unei hotarâri de Consiliu Local ilegale si unei sentinte judecatoresti aberante. Având la îndemâna aceste doua acte, personalul din învatamânt a apelat la un executor judecatoresc, obligând primaria locala sa le dea tichete cadou retroactiv în valoare de peste 1,5 miliarde de lei vechi, o suma mult prea mare pentru bugetul unei comune sarace. Pentru a nu fi blocata activitatea institutiei, primarul comunei a luat, vineri, toti banii încasati în acest an de la localnici si i-a predat executorului judecatoresc. Aceasta situatie i se datoreaza în exclusivitate fostului primar al comunei, Gica Slabu, care a prevazut în 2008, pe final de mandat, bani pentru tichete cadou pe anii 2006 si 2007, perioada în care nu a existat cadrul legal alocarii acestor stimulente. De altfel, sotia actualului primar este unul din cadrele didactice care va beneficia de aceste tichete, având de încasat 3.850 de lei!
Situatie fara precedent în tara. Desi nu aveau dreptul la tichete cadou în anii 2006 si 2007, 51 de cadre didactice din comuna Bunesti-Averesti au obligat autoritatile locale sa le plateasca contravaloarea bonurilor. Dascalii locali au ajuns sa tânjeasca dupa tichete cadou, pentru anii din urma, dupa ce în 2008 au primit bonuri în baza Hotarârii 5 din 3 decembrie 2007 adoptata de Inspectoratul ?colar Judetean Vaslui si Conventia Judeteana a Sindicatelor din Învatamânt, UJSI Spriru Haret Vaslui. Desi stiau ca Hotarârea 5 nu produce efecte retroactiv, trei dascali care erau si conlilieri locali (Maria Petrache, Emil Radu si Aurelian Voicu Lupulescu) au propus, în 2008, într-una din sedintele Consiliului Local (CL) sa prinda în buget o suma mai mare pentru tichete cadou.
“Vazând si simtind gustul banilor publici ce le-a trecut prin minte si-n cap: «Hai sa prindem o suma mai mare pentru tichete cadou poate dam si din urma». S-a prevazut suma de 223.000 de lei. În 2008, au fost încasari de 849 de milioane (lei vechi – n.r.), iar 670 de milioane s-au dus pe tichete. Fiind an electoral, 2008, fostul primar (Gica Slabu – n.r.) a «boxat» la greu cu tichete cadou la învatamânt”, ne-a declarat Vasile Taragan, primarul comunei Bunesti-Averesti.
La initiativa celor trei s-a întocmit o lista cu cadrele didactice care erau decise sa lupte în instanta cu autoritatile locale, iar în iulie 2008, 51 de localnici (cadre didactice , personal didactic auxiliar si personal auxiliar) au dat în judecata CL Bunesti-Averesti pentru a obtine tichete cadou în valoare de 150.746 lei (1,5 miliarde de lei vechi), de doua ori mai mult decât s-a încasat pe parcursul întregului an la bugetul local din taxe si impozite.
În ianuarie 2009, Tribunalul Vaslui a respins actiunea cadrelor didactice motivând, pe buna dreptate, ca: “În anii 2006-2007 acordarea tichetelor cadou nu a fost negociata de angajator si sindicatele reprezentative prin încheierea unui regulament intern” si ca “Hotarârea adoptata de Inspectoratul ?colar Judetean Vaslui si Conventia Judeteana a Sindicatelor din Învatamânt, UJSI Spriru Haret Vaslui produce efecte începând din anul 2008, nu retroactiv pentru anii 2006 si 2007”. În plus, suma depaseste încasarile la bugetul local, iar bonurile pot fi acordate în limita încasarilor.

Bani alocati retroactiv
“Orice suma alocata este pentru anul în curs. Nu permite legea, sub nicio forma sa aloci bani retroactiv. Practic, Hotarârea 8 a Consiliului Local, prin care a fost aprobat bugetul, este ilegala. Nu vreau sa-l încriminez neaparat pe fostul primar, însa cineva trebuie sa raspunda” a mai spus actualul primar.
Desi actiunea le-a fost respinsa la Vaslui, cadrele didactice au facut recurs la Curtea de Apel Iasi. În plus au anexat la dosar o adresa în care se sustine ca banii pentru tichetele cadou pentru anii 2006-2007 sunt în blocati în trezorerie, urmând a fi deblocati în urma unei hotarâri definitive si irevocabile. De fapt, banii nu au existat niciodata si a fost o manevra pentru a induce în eroare instanta de judecata.
“Fosta contabila Aanei Valeria, care a fost în tandem cu fostul primar si care a avut belelele care le-a avut, a emis o hârtie si spune ca banii sunt în trezorerie. A dictat pur si simplu avocatului si cu acea adresa s-a dus la Curtea de Apel Iasi. Banii nu erau în trezorerie, nici n-aveau cum sa fie, pentru ca eram în 2009, iar banii din 2008 au fost cheltuiti în 2008”, mai spune actualul edil al comunei Bunesti Averesti.
Veridicitatea adresei semnata de contabila nu a fost verificata, iar pe 29 mai 2009, completul de la Curtea de Apel Iasi, format din Georgeta Pavelescu (presedinte) Daniela Pruteanu (judecator), Smaranda Pipernea (judecator), decide definitiv si irevocabil ca suma din trezorerie trebuie deblocata, iar dascalii locali trebuie sa primeasca contravaloarea tichetelor pentru anii 2006 si 2007.
Mai mult Primaria Bunesti Averesti urma sa fie executata silit în 2010. Nu s-a întâmplat, pentru ca autoritatile locale au facut recurs, cerând suspendarea provizorie a executarii silite si plata în trei transe (în 2011, 2012 si 2013) a tichetelor cadou, motivând ca suma nu poate fi platita din veniturile proprii realizate din cauza ca nu sunt încasari.
În mai 2011, Tribunalul Vaslui nu numai ca respinge actiunea Consiliului Local Bunesti-Averesti, dar declara data de 1 august 2011 ca termen de executare silita. Pentru ca activitatea institutiei sa nu fie blocata în urma blocarii conturilor, primarul Vasile Taragan a fost nevoit sa predea, vineri, executorului judecatoresc toti banii încasati de la populatie.
“Am facut tot ceea ce a fost cu putinta. Legea spune ca orice titlu si hotarâre executorie se pune în aplicare în termen de 15 zile de la comunicare. Terta persoana, în speta Trezoreria, trebuie sa o puna în aplicare. Banii i-am luat din toate capitolele. Am avut prevazut în bugetul local pe 2011 investitii la învatamânt. Am o socola în satul Bunesti, unde învata peste 200 de copii. Nu încap toti în clase, efectiv nu au unde învata. Trebuia sa facem o reparatie capitala la un corp de cladire pentru elevi. Ne costa 1,1 miliarde de lei. Nu vom mai face acest corp, pentru ca banii îi vom da pe tichete cadou. Am luat si de la iluminatul public 100 de milioane, 120 de milioane de la administratie, de la paza 100 si de la un dispensar uman”, ne-a declarat primarul.

Sotia primaului, printre dascalii “premiati”

Acesta mai sustine ca toate cele 51 de cadre didactice îsi vor primi banii chiar daca unii profesori au stat în banca lor si nu au dat bani pentru avocat sau pentru executorul judecatoresc. Mai mult de jumatate dintre ei vor primi peste 2.800 de lei, însa în capul listei sunt cei trei dascali-consilieri locali. De remarcat ca printre cadrele didactice se afla si sotia actualului primar. Acesta va primi alaturi de alte câteva persoane cea mai mare suma: 3.850 de lei.
“În aceeasi masura au dreptul toti, ca unii s-au dus prin instanta si s-au dus si si-au angajat si avocat, iar altii nu, asta e! De ce sa râda ala care a umblat de cel care a stat în banca lui, vazând ca nu sunt bani la buget?” a mai spus primarul.
În timp ce cadrele didactice golesc vistieria primariei Buinesti-Averesti, 28 de asistenti personali si 16 persoane cu handicap grav din comuna îndura foamea pentru ca autoritatile lcoale nu le-au dat drepturile ce li se cuvin. Coincidenta sau nu, acestia au de primit exact 1,5 miliarde de lei, cât primesc fara sa aiba dreptul profesorii si învatatorii din comuna. Motivul: nu sunt bani.

Sursa: Obiectiv de Vaslui

Distribuie

Spune-ti opinia

comentarii

9 Comments

 1. Carmen Obreja la

  Nu ma pot abtine in a face un comentariu absolut necesar la cele enumerate mai sus.Printre cei trei “incriminati”se afla si numele domnului profesor Aurelian Lupulescu,decedat in urma cu cativa ani buni,Dumnezeu sa-l ierte.Asa ca dragilor,mai documentati-va,mai intrebati in stanga si-n dreapta inainte sa incepeti sa scrieti un “articol”!

 2. PETRONELA ANDRUSCA la

  buna ,in legatura cu ce scriu ziarele nu pot decat sa fiu foarte amarata de cele citite in legatura cu comuna mea natala .traiesc de ani de zile in strainatate si cand mie dor de locurile natale caut cate o stire si ce gasesc ……….o catastrofa.nu stiu care e adevarul adevarat doar cei in cauza pot constata nu judec si nu apar pe nimeni ,dar un vinovat pe undeva tre sa fie.ati vazut cate pers cu handicap nu au primit ce li se cuvine?????????si nu au nici ce manca???????????eu am fost cat de curand acasa sa imi iau fetita definitiv aici si va spun sincer k motivul principal a fost unii dascali de la scoala Averesti.in fond suntem toti bravi sa criticam dar nimeni nu ia masuri pt oamenii aia care nu isi primesc drepturile de ceva timp .de ce ??
  pt ca nu sunt bani…………..si sa vezi ce masini au ca te doare capul.eu am 10 ani de cand sunt plecata si nu imi pot permite o masina asa tare si castig de 10 ori mai mult ca ei ….cum Doamne iartama sa te mai traga inima sa mai vii acasa cand te trezesti dimineata si citesti asemenea minuni ca nu pot sa le chem decat asa.imi pare tare rau ca a trebuit sa zic asemenea lucruri despre toata povestea asta dar asta cred si nu pot fi multumita . o sear buna si maine speram sa auzim de mai bine!!!!!!!!!!

 3. cunosc situatia f bine rusine sa le fii stiu sa ceara bani dar calitatea muncii lor si interesul pentru a educa elevii e sud orice critica, strigator la cer.90%din elevii care termina clasa a8a in comuna respectiva sunt analfabeti

 4. copii de la bunesti-averesti sunt analfabeti cand termina clasa a 8a pentru ca nu invata. Asta o stiu sigur pentru ca lucrez acolo. Nu stiti voi cat se spetesc profesorii sa lucreze suplimentar dar se lovesc de impertinenta elevilor si indiferenta unor parinti iresponsabili si alcoolici
  Banii aceia erau dreptul nostru. Asta sa va fie clar. Daca tot a avut primarul atatea proiecte cu acei bani de ce nu le-a facut de la inceputul mandatului???
  Cui au spus cand si-au alocat bani pentru haine si pentru tichete de vacanta???????????
  E usor sa comentezi asa o situatie,nu?
  Sa va fie rusine ca v-ati batut joc de numele domnnului Lupulescu! Nu-i ajungeti nici la degetul cel mic.

 5. sa nu exageram cu speteala profesorilor
  nu toti isi dau silinta si nu toti sunt profesori cu vocatie ,ii numaram pe degete pe cei buni.stim cu totii ca in aceasta primarie fiecare isi face legea.de subliniat ca pe vremea raposatului Lupulescu se mai facea scoala

 6. Buna la toata lumea… analizind situatia satului bunesti de unde fac parte ce putem vb de invatamint sau de copii analfabeti ? cu ce perspective poate termina un copil clasa a8a cu un dascal ca Maria Petrache ce a plecat de la ,,tractoare,, sau de o profesoara ca doamna Dascalu, de fostul preot nu mai vbm ca ptr mine personal e o rusine.. asa va intreb de ce ies copii analfabeti ? iar acea ,,Cristina,, nu o cunosc dar avind in vedere ca lucreaza ca, cadru scolar e normal sa aiba reactia de mai devreme.. nu comentez… ramane valabila zicala MAI RAI CAINII CA STAPINII… actualul primar nu e bun dar Slabu a fost mai bun ? asra se antimpla cund incerci sa faci ceva benefic ptr comuna , cind sa vazut ca se misca ceva au iesit asa zise-le cadre didactice cu drepturi ce nu le merita… asa ca Cristina nu mai vb de eforturi-le profesorilor ca o fac numai daca le duci gaina la poarta…..pa si o zi buna

  • PT HOTII DIN PRIMARIE S-AU GASIT MEREU BANI DE CADOURI,PRIME SI CHEFURI FACUTE IN PRIMARIE IAR ALTI OAMENI AI COMUNEI NU AU BANI DE O PAINE PT COPII! RUSINE HOTILOR! TARANUL ASTA DE TARAGAN SA NU MAI SPUNA NIMIC DE FAMILIA SLABU. PT CA EL A FURAT DIN BANII ADUSI DE GICA SLABU IN PRIMARIE. TARAGAN SE DA DESTEPT IN SAT,DAR CA SA DISCUTE CU OAMENI MARI PT A OBTINE FONDURI PT COMUNA NU E IN STARE CA E PREA INCULT,DAR SI INGAMFAT PE DEASUPRA. MACAR DIN URMA D-LUI SLABU S-A VAZUT CEVA DAR ASTA CE DRACU A FACUT! NIMIC PT COMUNA…DAR SI-A FACUT OMUL PT EL DESTULE…