Așezare

Pozitia geografic-matematica a orasului Husi este la intersectia paralelei de 46 grade si 41 minute latitudine nordica cu meridianul 28 grade 03 minute longitudine estica. De aici putem deduce desfasurarea conditiilor climatice si social-economice din acest teritoriu.

Din punct de vedere geografic, orasul se afla asezat in sud-estul Depresiunii Husi, parte componenta a Podisului Central Moldovenesc, ce se incadreaza in Podisul Barladului, ca diviziune a Podisului Moldovei din nord-estul Romaniei.

Pe directia sud-nord se afla intre orasele Galati si Iasi(circa 130 km, respectiv 83 km), iar pe directia est-vest se afla la distanta aproximativ egala intre orasele Barlad si Chisinau, la limita dintre placa rusa si cea a Dobrogei.

Depresiunea Husi s-a format printr-un lung proces de eroziune, dupa retragerea apelor Marii Sarmatice, in postglaciar.

Administrativ, orasul Husi (fosta resedinta a judetului Falciu) apartine de judetul Vaslui, fiind limitat la nord-vest cu comuna Tatarani, la nord Dupa-Epureni, nord-est comuna Dranceni, la sud-est comuna Stanilesti, la sud comuna Padureni, iar la vest comuna Cretesti.

Ca forma de relief, la nord sunt dealurile Lohan, Sara, Rotundoaia si Corni; la est – Dric si Galbena; la sud- Voloseni, Vulpe si Rusca, iar la vest- Dobrina.